Friday, January 22, 2010

The Blind Side

En voinut hillitä uteliaisuuttani, vaan menin eilen katsomaan draama-elokuvan The Blind Side, josta Sandra Bullock nappasi itselleen viime sunnuntaina Golden Globe palkinnon ja muutamaa päivää aiemmin Critics Choice Awardin (jaetun sellaisen tosin, Meryl Streepin kanssa).

The Blind Side perustuu tositapahtumiin ja kertoo Michael (Big Mike) Oherista (Quinton Aaron), sulkeutuneesta mustasta nuorukaisesta, jonka takana on lapsuus, joka on kaikkea muuta kuin tasainen tai yhdellekään lapselle suotava. Michael on yksi kahdentoista lapsen sisarparvesta ja hänen äitinsä on koko Michaelin lapsuuden ajan ollut huumeriippuvainen ja kykenemätön äitinä. Michael ajautuukin äidin ongelmien vuoksi sijaiskoti- ja kodittomuuskierteeseen jo 7-vuotiaana.

Michael pääsee kuitenkin kuin ihmeen kautta kristilliseen kouluun, jalkapallo-valmentajan suostutellessa johtokunnan ottamaan huonosti koulumaailmassa pärjänneen Michaelin koulun oppilaaksi. Tämä päätös avaa Michaelille tien aivan uudenlaiseen elämään.

Kaikkein tärkein syy Michaelin elämän uudelle suunnalle on kuitenkin tämä varakas nainen, Leigh Anne Tuohy, eli Golden Globe-palkittu Sandra Bullock.

Tarmokas perheenäiti Leigh Anne ottaa sattumalta tapaamansa ja yösijaa etsivän Michaelin välittömästi vahvojen siipiensä suojaan. Michaelista tuleekin lopulta Tuohyn perheenjäsen, Leigh Annen ja Seanin (Tim McGraw) päädyttyä adoptoimaan hänet.

Sinnikäs etelän aksentilla varustettu valkoinen nainen ei arkaile puolustaa "poikaansa" tilanteessa kuin tilanteessa. Myös näinkin miehisessä maailmassa kuin jalkapallokentällä, lihaksikkaiden miesten ympäröimänä. Ehei, Leigh Anne ei anna kenenkään tai minkään tulla Michaelin esteeksi kohti parempaa elämää.

Olikin tosi virkistävää nähdä näin vahva nainen valkokankaalla. Lisää tällaisia naisrooleja, kiitos! Bullockin roolissa Leigh Anne Tuohyna oli mielestäni tiettyjä yhtäläisyyksiä Erin Brockovichin kanssa, joten ei ihme, että osaa oli tarjottu ensin Julia Robertsille. Julia kuitenkin kieltäytyi roolista, kuten Sandrakin, mutta pienen taivuttelun jälkeen Bullock taipui näyttelemään elokuvassa ja arvelen, ettei ainakaan tässä vaiheessa enää kadu tätä päätöstä.

Ja kyllä, Sandra Bullock oli roolissaan loistava monella tapaa. Mutta menikö hän esimerkiksi Gabourey Sidiben ohi suorituksellaan, vaikea sanoa. Niin hyvin erilaisia nuo kaksi roolia olivat. Mutta siis, onhan Sandra Bullock Sidibeen verrattuna erittäin kokenut nainen valkokankaalla, ei siitä päästä mihinkään.

Ja mikä määrä rooleja hänelle on viime aikoina tipahdellut. Uskomatonta! All About Steve, The Proposal ja nyt viimeisimpänä tämä: The Blind Side. Ja keskeneräisten leffojen listakin ihan kiitettävä. Joten saamme kuulla Bullockista varmasti lisää taas lähiaikoina. Mutta miten hiukan epäilen, ettei häntä nähdä kuitenkaan Oscar-ehdokkaana tästä roolista. No, eihän sitä tietty koskaan tiedä.


Mutta siis, summa summarum. Tuohyn perheen siipien suojissa Michaelista kasvaa lopulta kovan luokan amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka pääsee NFL:n leipiin.

The Blind Side on mielestäni toimiva tositapahtumiin perustuva keskiverto-draama, joka sortuu ajoittain kliseisiin ja on kaikessa kokonaisuudessaan lähes epärealistisen ruusuinen tarina huonoista oloista lähteneen mustan nuoren miehen matkasta kohti miehisyyttä ja loistokasta tulevaisuutta.

Ja erityisesti naiset huom! Vaikka elokuvassa amerikkalainen jalkapallo onkin hyvin tärkeässä roolissa, ei se kuitenkaan hypi liiaksi silmille.

The Blind Side korostaa myös sitä tärkeää asiaa, että kaikilla meillä on mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen, eikä menestyminen ole kiinni siitä, millaisista oloista olet lähtöisin.

Elämä voi vaihtaa suuntaa, jos ympäriltä löytyy välittävä ja kannustava läheisten verkosto, joka pitää kiinni toistensa oikeuksista eikä anna periksi kovankaan tilanteen tullessa eteen.

Tässä vielä itse Michael Oher Leigh Annen ja Seanin seurassa.

Mitä tässä nyt osaisi lopuksi vielä sanoa. Michaelin elämään perustuva elokuva The Blind Side on mielenkiintoinen ja kuten sanoin, miltei epärealistisen ruusuinen "tuhkimotarina".

Tuomio tälle elokuvalle:

***

4 comments:

 1. Katsoin tästä aiemmin trailerin, ja ajattelin, että onpas tuhkimotarina,kuten itsekin sanoit. Voisi olla ihan kelpo draama, näin ajattelen, vaikka jokin näissä tämäntapaisissa tarinoissa joskus vähän häiritseekin..

  Eikö ole jännä ilmiö tämä, että nyt tehdään hurjan paljon tositapahtumiin perustuvia elokuvia? Katsoin ihan äskettäin The Soloistin, joka myös oli vahva draama ja tosipohjainen tarina. (Juttuakin jo raapustin).

  Ehkä elämässä tapahtuu niin uskomattomia asioita sitten kuitenkin oikeasti, että niistä saa hyviä elokuvia..

  ReplyDelete
 2. Meikäläisen kannalta oli hyvä tuo selvennys, että jalkapallon peluu ei liikaa hypi silmille ;-) Minä kun en oikein voi sietää urheiluelokuvia...

  Jospa sattuisi kohdalle sopiva pressinäytös sitten kun tämä on tulossa täällä teattereihin. Mielenkiinnosta voisi katsoa, kun Bullockista niin kovasti tykkään :)

  ReplyDelete
 3. Tama elokuva tuli katsottua - ja vaikka se onkin sellainen tuhkimotarina - siina on jotain sellaista hyvaa (comforting) etta varsinkin tallaisena aikana (tyottomyys, talous jne) tuntuu hyvalta katsoa. Olen aina tykannyt Sandrasta, mutta tuntuu etta se hyva/oikea rooli viela on hanella edessa. Mielestani Sandran elokuva aviomiehen kuitenkin kannattaa pysya edelleen kantrilaulajana....

  ReplyDelete
 4. Moi Sooloilija. Hiukan on tosiaan tuhkimotarinamaista menoa tässä leffassa, mutta ihan katsottava ja mielenkiintoinen elokuva kuitenkin. Mutta ei missään nimessä mikään unohtumaton tapaus. Bullock on aina yhtä tasaisen varma otteissaan ja oli tässäkin roolissaan vakuuttava. Minä muuteskin pidän Bullockin jalat maassa tyylistä, joten en voi koskaan moittia hänen roolisuorituksiaan.

  Tositapahtumiin perustuvissa elokuvissa on aina oma lisänsä, kun siinä leffaa katsellessa voi tuumailla, että hitsi, tämä tosiaan on tapahtunut ihan oikeassa elämässä. The Soloist on aivan ihana elokuva ja sekä Jamie Foxx että Robert Downey Jr. rooleissaan järkkyvahvoja!

  Moi Päivi. Mä itse asiassa hiukan säikähdin, kun ensimmäiset minuutit alkoivat leffassa uhkaavasti amerikkalaisen jalkapallon taktiikkaa selventäen. Olin jo ihan naama kalpeana, että voi eiiih, tää on täysin sporttityylinen leffa. Mutta siis ei tosiaankaan, urheilu on tässä leffassa tärkeässä osassa, mutta on tällä tarinalla sentään paljon muutakin annettavaa.

  Minä kun en myöskään ole kauhean villinä urheiluaiheisiin elokuviin.

  Ja hiukan sama juttu täällä, mä halusin mennä katsomaan elokuvan Sandra Bullockin palkitun roolisuorituksen vuoksi ja ihan hyvä että menin, oli ihan ok leffa. Mutta niinkuin jo Sooloilijalle vastasin, ei kuiteskaan mitään maata järisyttävä tapaus.

  Moi Leena. Ihan hyviä pointteja tuot esille kommentissasi. The Blind Side on nimenomaan lohduttava ja toivoa antava elokuva. Sandra on mielestäni ollut aina tasaisen hyvä näyttelijä, mutta olen kanssasi samaa mieltä siitä, että häneltä ehkä puuttuu vielä SE roolisuoritus, joka tekisi hänestä ns. unohtumattoman.

  ReplyDelete