Wednesday, January 27, 2010

Leap Year - Karkausvuosi

Kävin joku aika sitten katsomassa elokuvan Leap Year suom. Karkausvuosi, jossa päätähtenä aina yhtä suloisen raikas Amy Adams. Kyseessä on romanttinen komedia, jossa katsojalle tarjotaan mielenkiintoinen kolmiodraama yhden naisen ja kahden miehen välillä.

Nuori ja kaunis Anna (Amy Adams) odottaa kosintaa poikaystävältään Jeremyltä (Adam Scott), mutta turhaan. Jälleen kerran Anna saa pettyä, kun romanttiselta illalliselta matkaan lähteekin sormuksen sijaan timanttikorvakorut.

Kosintaa odottava Anna ei voi peittää pettymystään, kun Jeremy lisäksi kertoo, että hänen on matkustettava työasioissa Dubliniin. Epätoivoinen Anna päättää matkustaa poikaystävänsä Jeremyn perässä Irlantiin ja turvautua Karkauspäivän kosintaan, perinteeseen, jolloin nainen voi kosia miestä.

Mutta matka ei mene aivan niinkuin Anna on suunnitellut, sillä Dubliniin suuntaava lentokone joutuu tekemään pakkolaskun Walesiin. Sieltä Anna löytää tiensä piskuiseen Irlantilaiseen kyläpahaseen, kaukana Dublinista ja Jeremystä.

Anna majoittuu yöksi pieneen majataloon ja tutustuu epämiellyttävän oloiseen majatalonpitäjään Declaniin (Matthew Goode), joka ei voi peittää huvittuneisuuttaan tavatessaan ensi kertaa bostonilaisen hienohelman korkokengissään ja läpimärissä vaatteissaan.

Molemminpuolisesta vastenmielisyydestä huolimatta Declan kuitenkin lupautuu viemään Annan Dubliniin ja niin nämä kaksi lähtevät matkaan. Declanin ajopeli tosin osoittautuu kaikkea muuta kuin mukavaksi ja Annan koettelemukset jatkuvat.

Ajoneuvo on pian mennyttä kalua, Anna ryöstetään, Declan pääsee heiluttelemaan nyrkkejään naisen kunnian puolesta ja lopulta edessä on myös episodi, jossa Anna ja Declan joutuvat näyttelemään rakastunutta avioparia. Yöpaikan eteenhän sitä voi nimittäin joutua välillä tekemään kaikenlaista...

Eikä hassunkuristen tapahtumien sarja toki pääty tähän. Edessä on seikkailua linnan raunioilla, junan perässä liukumista ja häähumua. Eikä edelleenkään olla Dublinissa.

Ja kuten romanttisilla komedioilla on tapana, sitä sun tätä sattuu myös rakkausrintamalla. Ja arvasitkin jo varmaan, että yllätys yllätys, nämä kaksi toisiaan ensisilmäykseltä asti karttavaa, nälvivää ja jopa halveksivaa ihmistä lähentyvät tuon hullunkurisen matkan aikana ja Anna on mielenkiintoisen tilanteen edessä, sillä...

... pian ollaan jo Dublinissa ja Jeremy, hän vihdoin viimein kosii!

Tässäpä siis tilannetta kerrakseen...

Elokuvan loppu on romanttisten komedioiden tapaan hiukan ennalta arvattavissa, mutta tyydyttää varmasti romantiikan nälkäiset katsojansa. Kokonaisuudessaan tämä romanttinen komedia on keskiverto-luokkaa, vaikkakin juoni rönsyää ajoittain käsistä ja saattaa herättää katsojassa tunteen, että yhteen elokuvaan on yritetty mahduttaa liiankin monta "hassua" tilannetta.

Miespääosassa Declanin osassa nähdään siis melko tuore kasvo Matthew Goode, joka sai ainakin minut hymyilemään. Lupaavanoloinen näyttelijä, toisin kuin Jeremyä näytellyt Adam Scott, jonka roolisuorituksesta enkä myöskään fyysisestä olemuksesta lämmennyt henkilökohtaisesti lainkaan. Risupartainen, irkkumiestä näytellyt Matthew päihittikin Adamin omissa silmissäni 1-0.

Leap Year saa minulta arvosanaksi:

***
Suomen ensi-ilta elokuvalle on 16.4.2010

5 comments:

 1. Vaikka elokuva muuten olisikin melkoisen ennalta-arvattava ja kliseinen romcom, niin ajatus siitä, että se tapahtuu Irlannissa, kiinnostaa minua :) Irlanti kun on maana niin pitkään kiinnostanut, mutta kertaakaan en ole siellä vielä käynyt. Pitää katsella, jos sattuu kohdalle, tai sitten dvd:ltä aikanaan :)

  ReplyDelete
 2. Moi Päivi on juurikin ennalta-arvattavissa ja hiukan kliseinenkin, mutta maisemat ovat kyllä kauniit! Joten kannattaa jo ehkä katsoa senkin vuoksi. Eikä Amyn tai Matthew:n roolisuorituksissa ole sen kummmepaa valittamista.

  ReplyDelete
 3. Höh, mihinkähän se piste katosi tuosta kommentista... Noh... Pientä aamukankeutta vissiinkin, kummmepaaa jne... ;-)

  ReplyDelete
 4. Tama oli sopivan harmiton katseltava - Irlantilaiset maisemat ovat sen verran komeat etta siinakin jo syyta katsomiseen. Ja onhan se hauskaa, etta matkalaukusta kaytetaan etunimea !!
  NH:n terveisin Leena

  ReplyDelete
 5. Moi Leena. Sellaista kevyttä hömppäähän tämä oli ja maisemat, ne olivat kyllä upeat! Ai niin, melkein jo unohdin Louis (Vuitton)-laukkupolosen ;-)

  ReplyDelete