Friday, January 29, 2010

Dirty Pretty Things - Incendiary

Dirty Pretty Things (2002) on viihdyttävä draama-rikoselokuva, joka kertoo kahden siirtolaisen, nigerialaisen Okwen (Chiwetel Ejiofor) sekä turkkilaisen Senayn (Audrey Tautou) elämästä. Nämä kaksi työskentelevät samassa länsi-lontoolaisessa hotellissa, jota johtaa epärehellisen oloinen Senor Sneaky.

Kun Okwe löytää hotellihuoneen kylpyhuonetta pienimuotoisesta tulvasta siivotessaan wc-pöntöstä ihmissydämen, hän ymmärtää, että hotellin ovien takana tapahtuu paljon eriskummallisia laittomuuksia, aina prostituutiosta elinkauppaan.

Dirty Pretty Things on hyvin oivallettu elokuva, joka tarjoaa katsojalle kutkuttavia juonenkäänteitä ja ajoittain melko absurdeja, mutta viihdyttäviä ja hyvin toimivia kohtauksia.

Elokuva pitää otteessaan loppuun saakka ja kestää hyvin toisenkin katsomiskerran.

****

Incendiary (2008) on tarina perheenäidistä (Michelle Williams), joka menettää itä-lontoolaiseen jalkapallokenttään kohdistetussa terrori-iskussa poikansa ja pommiryhmässä työskennelleen miehensä. Hän kohtaa surua, syyllisyyttä ja katumusta, eikä pysty hyväksymään sitä tosiasiaa, että hänen 4-vuotias poikansa on kuollut.

Hän huomaa palaavansa hetkiin, jolloin hänen poikansa oli vielä elossa. Hän palaa mielikuvissaan päivään, jonka he viettivät hiljaisella hiekkarannalla. Hän näkee muistikuvissaan keltaisissa saappaissaan juoksevan lapsensa, joka on täynnä elämäniloa ja uteliaisuutta.

Kaiken tuskan ja syyllisyydentunteen keskellä tuo nuori nainen huomaa olevansa kahden hyvin erilaisen miehen huomion kohteena. Toinen heistä on hänen edesmenneen miehensä pommiryhmän esimies, joka myöntää lopulta tietäneensä terrori-iskusta etukäteen ja jääneensä tarkoituksella pois kyseisestä jalkapallo-ottelusta.

Toinen miehistä on nuori, menestyvä nuorukainen, jonka kanssa nuorella äidillä on ollut lyhytkestoinen suhde, ja jonka kanssa hän syyllistyy aviorikokseen juuri sillä hetkellä, kun hän television välityksellä todistaa perheenjäsentensä pommisurman.

Näiden kahden miehen puristuksessa tuo nuori nainen koettaa selvitä sekä turman aiheuttamista psyykkisistä oireista että mieltä painavasta kostonhimosta.

Incendiary käsittelee hyvin ajankohtaista ja vakavaa asiaa, tuoden esille yksittäisen terrori-iskun aiheuttamia psyykkisiä ja fyysisiä jälkiä siviilimaailmassa. Elokuva on kuitenkin hiukan hidastempoinen ja väritön, jääden keskinkertaiseksi elokuvakokemukseksi.

Muissa rooleissa nähdään mm. Ewan McGregor, Nicholas Gleaves ja Matthew Macfadyen.

***

2 comments:

 1. Minäkin katsoin tällä viikolla tuon Dirty Pretty Thingsin. Oli odottanut varmaan vuoden dvd-hyllyssäni katsomista, ja nyt vasta sain aikaiseksi sen katsoa :) Samat siis on ollut meillä ajatukset!

  Minä myös tykkäsin Dirty Pretty Thingsistä. Todella kivasti toteutettu jännitysdraama.

  Tuo toinen leffa kuulostaa mielenkiintoiselta. En olekaan siihen tainnut aikaisemmin törmätä. Pitää pistää nimi mieleen ja tsekata kun vastaan tulee. Williamsista ja McGregorista kun tykkään ja aihe kuulostaa kiinnostavalta.

  ReplyDelete
 2. Ihan tosi! Siis Dirty Pretty Things on ollut katsottavien listalla sielläkin. Oli kyllä tosi hyvä leffa!

  Incendiary-leffa osui silmiini puolivahingossa Blockbusterissa alkuviikosta ja nappasin sen käsiini ainoastaan kannessa näkyvien näyttelijöiden, Williamsin ja McGregorin perusteella. Minä pidän erityiseti McGregorista, mutta itse elokuva oli minulle pettymys.

  Aiheena erittäin ajankohtainen ja vakava, mutta itse juoni jää hiukan valjuksi eikä jaksanut kiinnostaa odottamallani tavalla. Mutta kuitenkin ihan katsomisen arvoinen elokuva, joten kannattaa ehkä vuokrata jossain vaiheessa. Itselleni en tätä leffaa omaksi ostaisi. Dirty Pretty Thingsin sitä vastoin kyllä!

  ReplyDelete