Monday, March 15, 2010

Shutter Island (2010)

Rohkaisin itseni ja menin katsomaan sunnuntaina Shutter Islandin erään ystävättäreni kanssa.

My friend encouraged me to go see Shutter Island with her and I ended up doing that on Sunday.

Elokuva teki minuun suuren vaikutuksen. Niin visuaalisesti, tunnelmaltaan kuin ohjaustyöltään. Mutta ennen kaikkea Leonardo DiCaprio sävähdytti!

This movie impressed me. Visually, with it's atmosphere and the way it was directed. But most of all I was impressed by Leonardo DiCaprio!

Shutter Island on hämyinen ja pelottavan oloinen saari, jonne koko elokuvan kulku sijoittuu.

Shutter Island is this obscure and scary looking island, where the whole story is located.

Sain jo pienimuotoisia kananliha-oireita tästäkin, aivan elokuvan alkumetreille sijoittuvasta kohtauksesta. Naisesta, jonka DiCaprion roolihahmo Teddy kohtaa heti saarelle saavuttuaan. Tuo nainen noine utuisine silmineen vaikuttaa miltei riivatulta ja pelottavalta.

Martin Scorsese on osannut ohjatessaan luoda katsojan eteen hyvin mystisen ja karmaisevan ympäristön kaikkine roolihahmoineen, joka on kuin luotu tällaiselle elokuvalle. Elokuva kehittyy erittäin kiehtovalla tavalla ja minut leffa sai yllättymään, itse asiassa usemmankin kerran. Loppua kohden mentäessä en enää tiennyt, missä meni totuuden, unien tai jopa hallusinaatioiden raja, mitä uskoa ja mitä ei. Todella moniulotteinen ja ovelasti kuvioitu juoni, joka osoittaa Scorsesen kyvyt ohjaajana.

I already got goose bumps when looking at this scene at the very beginning of this film. This woman, whom DiCaprios character Teddy meets when he arrives to this mysterious island. This woman looks almost possessed and a bit creepy with her hazy eyes.

Martin Scorsese had made this mystic and spooky environment with all its characters in front of the viewer, which was like made for this kind of movie. The movie develops in a very challenging way and it gave me many suprises. When the movie started to reach the end I wasn't always able to say, where the truth was and where the dreams or even hallusinations started, what to believe and what not to believe. This movie is very complex and cunningly done and it shows how incredible Scorsese is as a director.

Leonardo DiCaprio on elokuvan pääosassa ja minä uppouduin hänen roolihahmoonsa niin lumoutuneena, että halusin loppuun saakka nähdä asiat hänen tavallaan. Ja niinkuin olen jo useammasta blogista saanut lukea ja niinkuin itsekin leffan aikana sain todeta, tämä on ehkä yksi DiCaprion uran suurimmista ja onnistuneimmista rooleista.

Leonardo DiCaprio was in the leading role in this film and I was so into his character that I wanted to see things his way until the very end. H is a capable and as many have already mentioned this is probably and by far one of the best roles he has ever played.

Myös Michelle Williams sai ihoni kananlihalle omassa roolissaan. Hän oli toisaalta hauras ja toisaalta pelottavan läpitunkevan oloinen nainen. Ihan hurjan hyvä roolisuoritus myös häneltä.

Michelle Williams was also remarkable in her role and got my skin once again on goose bumps. She was this fragile, yet this scary through piercing person and really, she is a very strong actress.

Elokuva oli myös visuaalisesti hiljentävää katseltavaa. Osa kohtauksista on melko voimakkaita ja naiskatsojille tämä elokuva voi osittain olla vaikeaakin katseltavaa, mutta jotain surullisen kaunista tässä elokuvassa siitä huolimatta on. Ja pitää myöntää, että tämä on ensimmäinen kerta, kun todella huomasin nauttivani tämänkaltaisesta, psykologisesta thrilleristä, jossa oli ihan aavistus kauhuleffoille tyypillistä otetta. Mutta ihan vain hitunen, eli kyllä tämän voi mennä katsomaan sellainenkin ihminen, joka kiertää kauhuleffat kaukaa. Eihän tätä leffaa ole edes kategorioitu kauhuleffaksi.

This movie was also visually stunning and breath taking. Some of the scenes were very graphic and strong and perhaps a little difficult to watch, especially for women, but there was something sadly beautiful inside this movie. And I have to admit that this was the first time I really enjoyd this kind of psychological thriller, which even had just a hint of horror genre in it. But just a little bit, so even if you are not a fan of horror movies, you can go and see this film. It is not even categorized as horror movie, actually.

Shutter Island oli todella vaikuttava ja olen miltei kokonaan myyty. Muutama elokuvan sisällöstä löytyvä yksityiskohta näin omasta (äidin) näkökulmastani katseltuna vaivasi minua kuitenkin leffaa katsellessani sen verran, etten voi ihan täyttä viittä tähteä tälle antaa, vaikka miltei mieli tekisikin (eli siis pieni miinus tähtösten perässä tästä syystä). Mutta DiCaprio kyllä saa minulta täydet pojot!

This movie was very impressive and I was almost completely sold. But there were couple of things from my (being a mother) point of view that annoyed me so, that I cannot give this movie five stars, even though I almost feel I should (so this is why there is this tiny minus at the end of those five beautiful stars). But DiCaprio gets all the points from me!
*****-

13 comments:

 1. Kyllä, tähän ei ole paljon lisättävää.

  Leo DiCaprio sopi tähän rooliin täydellisesti, samoin kyllä myös muut näyttelijät.

  Tämän elokuvan tunnelmia vertaisin vähän espanjalaisiin ns. kauhu- ja mystiikkaelokuviin Orpokoti ja Pan's labyrinth. Niissäkin kun on lapsia ja tunnelmat ovat välillä yhtä karmaisevia.

  Silti tämä on Scorsesen näköinen elokuva.
  Mutta siis ihan valtavan monimutkainen vyyhti oli juoni. Älykäs elokuva, joka vaatisi varmasti toisen katselukerran. Selviäisiköhän silloin jotain enemmän.. ?

  ReplyDelete
 2. Kyllähän tämä pitää yrittää uskaltaa katsoa. Leonardo DiCaprio on kyllä oikesti loistava näyttelijä.

  Viikonloppuna tulee tänne meille pikkuteatteriin tuo The Wolfman, ja hintaakin on lauantana vain 5€. Joten pakko kait sitä on siihenkin sitten rohkeutta kerättävä, ja mennä katsomaan. Toivottavasti saan serkun seurakseni, yksin en tohdi mennä.

  ReplyDelete
 3. Moi Sooloilija. DiCaprio oli aivan mieletön tässä roolissaan, olin aivan myyty! Mutta eikös vain Michelle Williamskin ollut aika vahvoilla, edelleen menee iho kananlihalle hänen roolihahmoaan ajatellessa.

  Jaa-a, minä tuskin koskaan tartun Orpokotiin tai Pan's Labyrinthiin, juurikin siitä syystä, että niissä on lapsia. Minä kun en pienessä päässäni oikein tajua, miksi juuri lapsia pitää aina sotkea kauhuun.

  Shutter Islandin juoni oli kyllä todella monimutkainen ja minulla oli jo pää ihan sekaisin leffan loppumetreillä. Mutta se oli varmasti tarkoituskin ja siitä kyllä pitää onnitella Scorsesea. Minäkin aion katsoa tämän uudestaan, miehenikin kun haluaa tämän jossain vaiheessa nähdä. Ehkä tuolloin leffasta tosiaan irtoaisi lisää vihjeitä loppuakin ajatellen.

  Moi Suvi, kyllä tämän mielestäni uskaltaa mennä leffateatteriinkin katsomaan. Minäkään kun en ole mikään kauhuleffojen ystävä ja pystyin kuitenkin tämän katsomaan (ystävän kanssa tosin, yksin en olisi uskaltautunut tätä mennä katsomaan... ;-)) Ja Leonardo DiCaprio on roolissaan järkyn hyvä!

  The Wolfman ei ole mikään kauhean pelottava, hyvin uskallat sen katsoa, jos uskalsin minäkin. Minä tosin hiukan petyin Wolfmaniin, joten mielenkiinnolla odotan sun ajatuksiasi tästä elokuvasta.

  ReplyDelete
 4. Pan's labyrinth on jäänyt mieleeni, monet sanovat sitä kauniiksi. Siinä kun lapsi pakenee mielikuvitusmaailmaan, koska elämä muuten on niin karua. En hirveästi pitänyt elokuvasta, mutta ymmärrän miksi sitä on kehuttu.

  Orpokoti puolestaan on hieman erilainen, perinteisempi kummitustarina. Sen alkumetreiltä lähtien on ihokarvat pystyssä koko elokuvan läpi. Se onnistuu siinä todella hyvin. Siinä on hienoja kuvauksia, maisemat ovat samantyyppisiä kuin Shutter Islandissa. Eikä lapsille ole tehty mitään pahaa, ne vain kummittelevat.. (Sen verran juonipaljastusta).
  Katsoppa Orpokodin (El Orfanato) traileri.

  ReplyDelete
 5. Moi Sooloilija. Nyt vasta hoksasin, et olit viel kommentoinut tänne. Hmm, tuo Pan's Labyrith vaikuttaa aika surulliselta elokuvalta, jos kyseessä on mielikuvitusmaailmaansa pakenevan lapsen tarina. En tiedä, saattaisi ahdistaa mua.

  Orpokoti on siis kummitustarina, huih. Ihan oikeasti mulla on suuria vaikeuksia katsella mitään tällaisia, etenkin jos pitää kivasti ihokarvat pystyssä koko leffan läpi.

  Mutta laitan kuiteskin korvan taakse, jos sattuvat esim. Blockbusterissa käydessäni silmiini. Olivatko nämä myös espanjalaisia leffoja? Ongelma on se, ettei eurooppalaisia leffoja juuri täältä löydy. Kuvittele, että Almodovarin leffoistakin vain Volver löytyy lähi-busterista... :-(

  ReplyDelete
 6. Juttusi oli kuin omasta kynästäni ;O) Olen täsmälleen samaa mieltä, hienoa että sinä ja Soolis rohkaisitte mielenne ja menitte katsomaan tämän leffan vaikka alkuun vähän epäröittekin!!!

  ReplyDelete
 7. Moi Mikaela, tämän leffan katselupäätökseen vaikutti kyllä pitkälti sun kannustavat kommenttisi ja se, että kaifferini pyysi leffaseuraksi tätä katsomaan (siis yksinhän en olis tätä kyllä mennyt katsomaan, ehen... sen verran olen jänöjussi tällaisten leffojen suhteen...).

  Tykkäsin leffasta ihan hirveästi, vaikka ehkä osaatkin arvata, mikä yksityiskohta mua leffan juonessa hiukan ahdisti.

  ReplyDelete
 8. Samoilla linjoilla mennään :) Käytiin miekkosen kanssa katsomassa tämä juuri ennen reissuun lähtöä ja molemmat tykättiin todella paljon! DiCapriosta on kehkeytynyt loistonäyttelijä.

  Minä en nyt ihan Pan's Labyrinthiin olisi tätä vertaamassa (Orpokotia en ole uskaltanut katsoa). PL on myös upea elokuva - siinähän kauhu tosiaan tulee ihan reaalimaailmasta, sodan kauhut lapsen silmin ja lapsi sitten pakenee niitä mielikuvitusmaailmaan. Karmiva elokuva, mutta niin hieno, niin hieno.

  ReplyDelete
 9. Moi Päivi ja kiva nähdä sua taas täällä blogimaailmassa ;-) DiCaprio on ihan huippu, ei voi muuta sanoa.

  Pan Labyrinthista en tosiaan osaa sanoa mitään ja hiukan arveluttaa sen katsominenkin, mutta ehkä sen vielä joskus katson läpi. Täältä tuskin sitä edes tosin löytyy vuokraamoista, mutta ehkä tämän jostain saan joskus käsiini.

  ReplyDelete
 10. Kiitti, kiva olla takaisin :) Hirveä selaaminen läpi että saa kaikki lukemattomat jutut luettua...

  Tuli muuten mieleen tuosta ettei Pan's Labyrinthia löydy sieltä vuokraamoissa - huomasin eilen Sooliksen blogissa mietit, että milloinkahan Almodovarin uusin tulee jenkeissä dvd:lle. Illalla sitten sängyssä lueskelin viime viikolla ostamaani Entertainment Weeklya ja huomasin siinä mainoksen - Broken Embraces on dvd and blu-ray March 10 :) Tiedoksi siis jos ei ole vielä omaan silmään sattunut!

  ReplyDelete
 11. Moi, täällähän oli vielä sulta uusi kommentti. Mulla kun ei tule mitään hälyjä mailiboxiin näist kommenteista (tartteis kai laittaa), niin tää vastaaminen on väliin tällasta...

  Siis ettäkö Broken Embracesin pitäis olla jo DVD:llä? No ohhoo, eipä ole juuri asiasta täällä puheltu. Mun pitää heti kipaista Blockbusteriin asiaa kyselemään. Viduddaa, kun tämä oli leffateatterissakin ehkä noin niinku viikon ajan ja sitten vetivät jo pois tarjonnasta. Täällä ei juuri euro-filmit pääse kunniaan... Ja niistä löytyy usein ne parhaimmat, että arvaa vaan ketuttaako!

  ReplyDelete
 12. Mulla on ihan ehdoton tuo sähköpostimuistutus :) luen niin monta blogia, että en millään muuten pystyisi seuraamaan kommentteja ja keskustelun sujuminen on kuitenkin tärkeää :)

  ReplyDelete